Nieuwsbrief Cultuurcoach

flyer 2022 gluren

Beste allemaal,

het culturele seizoen is weer begonnen dus tijd voor een nieuwsbrief!

Nieuw nieuwsbrief systeem
We gaan over naar een nieuw systeem om de nieuwsbrief mee te versturen, zodat er nog meer mooie plaatjes en filmpjes kunnen worden ingevoegd. Wil je daarvoor je gegevens hier achterlaten? https://forms.office.com/r/pKKs7KyKbi

Let op: als je dit niet invult zul je de nieuwsbrief dus binnenkort niet meer ontvangen!

12 oktober Cultuurcafé: Cultuurnota avond
In 2023 komt er weer een nieuwe Cultuurnota. Lijkt het je leuk om daarover mee te denken?
Dat kan op woensdagavond 12 oktober. Meer info volgt, houd daarvoor de kanalen van de gemeente in de gaten.

Art Cards Heuvelrug

De artistieke A0 posters waren een groot succes vorig jaar, maar helaas wel maar tijdelijk. Daarom komen er nu Art Cards Heuvelrug! Meld je hier aan als kunstenaar als je interesse hebt om mee te doen. De 25 verschillende kaarten komen in een mapje, en die zal ca 10 euro kosten. Oplevering uiterlijk half november. Wil je dit als organisatie aanschaffen? (leuk eindejaarsgeschenk!) neem dan even contact met me op. 🙂

Subsidies via de gemeente

Geef jij het sociaal- en cultureel leven weer een boost na corona? Dan kun je daar bij de gemeente subsidie voor krijgen. Meer weten? www.heuvelrug.nl/cultuur , neem contact met mij op, of bel Leon Keemer via (0343) 56 56 00.

Gouden K

Het is weer tijd voor de verkiezing van de Gouden K. Wie heeft zich dit jaar volgens jou bijzonder ingezet voor de lokale kunst en cultuursector? Bekijk de voorwaarden voor de verkiezing hier, en stuur mij een mailtje ovv Gouden K als je iemand wilt voordragen. Je hebt hiervoor de tijd tot 26 september.

Last but nog least: kom gezellig naar het theater!

Op zaterdag 22 oktober komt comédienne Esther van der Voort naar Leersum met haar voorstelling Mama is boos!
Op een pijnlijk humoristische manier ontdekte Esther (tevens single mom en ex-ambtenaar) wat nou echt belangrijk is in het leven. Als alleenstaande moeder is het dagelijks leven een rollercoaster aan emoties. Het wordt Esther af en toe teveel en berg je dan maar, want mama is boos. Boos op d’r kinderen, boos op d’r ex, boos op het meisje achter de kassa, boos op d’r navigatiesysteem, maar vooral boos op zichzelf.

22 oktober 2022 – De Binder, Leersum - €17, kaarten via www.bibliotheekzout.nl/theater

PS; wist je al dat je al onze nieuwe exposities, lezingen en theatervoorstellingen ook in de agenda van de bibliotheek kunt vinden?

Maja van Eijndthoven: Cultuurcoach Utrechtse Heuvelrug

E-mail: cultuurcoachuh@bibliotheekzout.nl

Mobiel: 06-18 59 49 19

Twitter: @CultuurcoachUH

Facebook: facebook.com/Cultuurprogheuvelrug

------------------------------------------------------------------------------------------------

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van cultuurprogrammering!

Wat is een cultuurcoach?

De gemeente Utrechtse Heuvelrug werkt met cultuurcoaches. Deze coaches worden gefinancierd vanuit de rijksregeling Combinatiefuncties, waar ook de buurtsportcoaches onder vallen. Deze regeling heeft als belangrijkste doelstelling het leggen van verbindingen tussen de verschillende sectoren, waaronder onderwijs en cultuur. De cultuurcoach heeft zich de afgelopen jaren bewezen op de middelbare scholen: daar hebben leerlingen door middel van jeugdtheater zichzelf versterkt in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Daarnaast zal de cultuurcoach zich richten op de verbinding met het lokale culturele veld en het onderwijs, zowel voortgezet als primair. De cultuurcoach/combinatiefunctionaris cultuur kan dus op diverse manieren ingevuld worden, vanuit verschillende invalshoeken en vanuit verschillende personen/instellingen.

Wat doet een cultuurcoach?

Een cultuurcoach is een functie waarbij een werknemer in dienst is bij één werkgever, maar gelijkelijk - of in ieder geval voor een substantieel deel - te werk gesteld wordt in of ten behoeve van twee werkvelden/sectoren. De cultuurcoach (combinatiefunctie jongeren en cultuur) in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is werkzaam vanuit het team Educatie van de bibliotheek Z-O-U-T en is actief voor de sectoren cultuur en onderwijs. Het doel van de cultuurcoach is om actieve kunst- en cultuurparticipatie binnen de gemeente te stimuleren en de inwoners van de Utrechtse Heuvelrug daarmee in aanraking te brengen.

Maja van Eijndthoven is Cultuurcoach in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in opdracht van de Bibliotheek Z-O-U-T.

De cultuurcoach brengt kinderen en jongeren in aanraking met kunst en cultuur en promoot actieve deelname aan culturele projecten onder inwoners van de Utrechtse Heuvelrug. Dit wordt gedaan op basis van vraag en aanbod uit het culturele veld en het kijken naar de actuele thema’s die spelen binnen de gemeente op het gebied van kunst- en cultuurontwikkeling.

De doelstellingen van de cultuurcoach zijn:

• het cultuurbereik onder jongeren vergroten;
  • verbindingen leggen tussen het lokale culturele veld het onderwijs;
  • cultuurontwikkeling binnen alle kernen van de gemeente;
  • verbindingen zoeken, ontmoeten en samenwerken.

De cultuurcoach staat midden in het culturele veld en:

• stimuleert zoveel mogelijk de samenwerking in de culturele sector;
  • geeft advies en legt verbindingen tussen organisaties en initiatiefnemers;
  • zorgt voor uitwisseling van kennis tussen organisaties in het professionele- en amateurcircuit;
  • brengt vraag en aanbod bijeen;
  • neemt initiatieven om kennisverrijking en netwerkvorming te stimuleren;
  • begeleidt en coacht projecten;
  • is een schakel tussen scholen en culturele instellingen.

Kortom, een gedegen kunst- en cultuuraanbod realiseren en jongeren zo veel mogelijk verbinden met cultuur zodat zij in aanraking komen met cultuur en hun culturele omgeving.

Heb je een goed idee of wil je meer weten op het gebied van cultuur voor/door jongeren? Neem dan vooral contact op met de cultuurcoach.