Arjan Erkel - (Ont)gijzelen - lezing

28 oktober 2017, van 20:15 tot 22:15 | Allemanswaard, Allemanswaard 13, 3958 KA Amerongen

Kosten: Normaal € 12,50 incl. consumptie / Met bibliotheekpas € 11,00 incl. consumptie

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

"Op harde wijze heb ik geleerd dat ik mezelf kan verrassen, kan overtreffen en over veel meer kracht en invloed beschik dan ik ooit had gedacht." Tot april 2004 hielden gewapende moslimrebellen Arjan Erkel van Artsen zonder Grenzen, 607 dagen gevangen onder erbarmelijke omstandigheden in Dagestan. Zijn gijzeling was een lange strijd tegen onzekerheid, eenzaamheid en wanhoop. Dit is zijn verhaal.

De gijzeling van Arjan Erkel was een lange strijd tegen onzekerheid, stress, onduidelijkheid, eenzaamheid, wanhoop en een gebrek aan vertrouwen, veiligheid en comfort. Elke dag zou zijn laatste kunnen zijn. 

Al snel heeft hij alles op alles gezet om het beste uit de situatie te halen. Dit door op zoek te gaan naar verbinding met zijn ontvoerders en door constant te reflecteren op zijn eigen gedrag. Werken aan veiligheid, vertrouwen en mogelijkheden in plaats van het nog erger te maken door negativisme en vijandigheid. Hij heeft zich moeten invechten, zelfs letterlijk. Hij is er achter gekomen dat hij zijn grenzen kan verleggen. Hij heeft geleerd wat geduld, discipline en volhouden echt in houden. Maar ook wat het is dat je tranen op zijn van verdriet. Hij heeft ervaren wat empathie kan doen aan onderlinge relaties. Het hielp hem overleven.

Na zijn ontvoering heeft hij er zijn missie van gemaakt mensen en organisaties te laten nadenken over vrijheid. Vrijheid van denken en doen als basis van de inrichting van leven en werken. Vrijheid van creativiteit en het lef en vertrouwen om dingen los te laten, of op te pakken en te starten. Hij noemt dat:

van vrijkomen van naar vrijheid om te denken en doen.

Iedereen krijgt te maken met keuzes en veranderingen. In een leven vol vrijheid zou het voor de hand liggen de keuzes te maken waar je achter staat. Helaas lukt dat niet altijd. Onzekerheid, angst, financiën of een context die het niet toe laat staan soms in de weg.

Wat doe je zelf om toch je call to action op te volgen. Ga je voor je zelf staan of laat je je leven bepalen door anderen?

Het verhaal van Erkel staat centraal in de lezing. Zijn manier van omgaan met het vastzitten in onzekere tijden en juist door verbinding met zijn eigen doelen en met de mannen die hem vasthielden geldt als uitgangspunt.

Erkel maakt de link met het dagelijkse leven door zijn voorbeelden tijdens zijn ontvoering te plaatsen in het leven van alle dag. Hoe gaan mensen om met vrijheid en hoeveel vrijheid geven ze anderen. Wat zet mensen in actie en wat houdt hen tegen. Waar zitten ze in vast, hoe laten ze dingen los. Wat doet stress en crisis met je en hoe zorg je voor veerkracht en lef.

Het verhaal van Erkel is een mooie metafoor van wel of niet de vrijheid en mogelijkheden opzoeken. Het motiveert en inspireert mensen om zichzelf een spiegel voor te houden en op zoek te gaan naar wat zij zelf willen verbeteren of veranderen.

*Bestelt u voor de eerste keer kaarten? Dan heeft u een account nodig. Volg eenvoudig de instructies op het scherm.