Thomas Borggrefe - Helderman - toneel i.h.k.v. Wereld Alzheimerdag

23 september 2017, van 20:15 tot 22:15 | Allemanswaard, Allemanswaard 13, 3958 KA Amerongen

Kosten: Normaal € 15,00 incl. consumptie / 65+ € 13,00 incl. consumptie

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Helderman is een voorstelling over dementie, vergeten, gelukkig-zijn, muziek, ontreddering en het zoeken naar de grens van leven en dood. Wanneer is het leven met dementie niet meer leefbaar? Kaarten incl. één gratis consumptie.

Helderman is een theatervoorstelling over dementie, vergeten, gelukkig-zijn, muziek, ontreddering en het zoeken naar de grens van leven en dood. Wanneer is het leven met dementie niet meer leefbaar? Thomas Borggrefe heeft veel ontmoetingen met mensen met dementie en heeft zich voor deze voorstelling laten inspireren door actuele vragen.

Incl. nagesprek

Na afloop van de voorstelling gaat Borggrefe in gesprek met zijn publiek. Hij beantwoordt vragen en roept vragen op. Hier komt zijn ervaring als geestelijk verzorger in de dementiezorg mooi samen met zijn talent voor theatermaken. Feitelijke informatie wordt afgewisseld met ontroerende voorbeelden en humoristische anekdotes uit de praktijk.

Over Thomas Borggrefe

Borggrefe is theatermaker en daarnaast parttime geestelijk verzorger in de ouderenzorg. Hij reist met zijn theatervoorstellingen door Nederland, Oostenrijk, Duitsland en België. “Ik probeer mijn publiek bewust te maken van het feit dat het wezen van de mens met dementie hetzelfde blijft. Het gevoel wordt niet dement!” aldus Borggrefe. Deze achterliggende gedachte raakt het publiek en geeft inzicht op een diep niveau. Zijn voorstellingen maken het ziekteproces op een luchtige manier bespreekbaar en zetten mensen aan het denken. Borggrefe spoort anderen aan om vooral helder te blijven communiceren, gevoelens serieus te nemen en op een creatieve wijze verschillende invalshoeken uit te proberen. Thomas Borggrefe bracht al eerder in 2014 een andere prachtige voorstelling over dementie (Bovenkamer) in De Ark in Amerongen. 

 

Helderman

nee, hij heeft geen Alzheimer
er is niets aan de hand
hij kan nog alles
of niet soms

hij speelt muziek
luistert
de kracht van herinneringen

waar is zijn instrument
waar is zijn vrouw
de platenspeler draait
vroeger
hier is nu

hij leeft in een eigenzinnige wereld
waar is de grens
hij is bang
dat hij niet meer kan zeggen
dat hij dit niet meer wil
nog is het goed
hij vergeet
hij geniet
zijn lijfgeheugen

hij danst
hij valt
hij schuifelt tot de grens

 

Tekst en spel: Thomas Borggrefe

Regie: Titus Tiel Groenestege

Titus Tiel Groenestege is regisseur en acteur bij o.a. Orkater.

*Bestelt u voor de eerste keer kaarten? Dan heeft u een account nodig. Volg eenvoudig de instructies op het scherm.