Bankgeheimen van de Utrechtse Heuvelrug

1 november 2017 t/m 29 december 2017 | Cantina Cultuurhuis Doorn

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Een kijkje achter de schermen bij de grote banken? De verborgenheden achter de deuren van de grotendeels verdwenen bankgebouwen in onze gemeente? Nee, die blijven in de kluis. U komt niks te weten over bankiers en hun ‘geldpakhuizen’. Het gaat hier om banken om op te zitten.

Die zijn er heel veel maar er zijn op de Utrechtse Heuvelrug ook bijzondere zitbanken. Bijzondere banken op bijzondere plaatsen. Banken met een geheim en een verhaal. Een verhaal dat als het om de geschiedenis gaat vast ligt. Gaat het om het nu, wat hoor en zie je daar, wat ruik je er? Dan is dat verhaal steeds weer anders. Banken om op te zitten dus. Banken om te rusten, wat te mijmeren, maar vooral om te genieten. En dat kost niets, is helemaal gratis en dat kan je van die andere banken niet zeggen.

Over de fotograaf:

Gerrit Oskam (62) woont al lang op de Utrechtse Heuvelrug. Hij werkte lange tijd in het publieke domein van deze gemeente. Hij kent het gebied en vooral de buitengebieden goed en voelt zich verbonden met veel mooie plaatsen op de Utrechtse Heuvelrug. Als lid van de Fotokring Heuvelrug in Maarn deed hij onder leiding van een fotograaf van de Fotobond een mentoraat. Er zijn meer richtingen in de fotografie die hem boeien maar hier ging het om documentaire fotografie. Omdat de fotograaf naast zijn passie voor fotografie ook een warme belangstelling heeft voor taal, schreef hij bij elke bank een tekst van maximaal 200 woorden. Foto’s en teksten vormen verschillende beelden. Zonder in de tekst te beschrijven wat op de foto direct zichtbaar versterken de foto’s en de teksten elkaar.

“Een heel lijstje met mooie banken op een mooie plek. Soms ging ik er vaker heen om de foto te maken. Lukte niet altijd meteen. Soms was het licht niet goed, iets storends in de omgeving. Dan nog eens terug, zonder camera om gewoon even op die bank te zitten. De omgeving te proeven en te genieten. Dan komen de woorden vanzelf.”

 

Foto bankje: Gerrit Oskam
Foto Gerrit Oskam: Pieter Vos