Film en tentoonstelling ‘De Wijkse archieframp’

14 november 2017 t/m 8 december 2017 | Bibliotheek Doorn

Vanaf dinsdag 14 november tot en met vrijdag 8 december zijn in de hal van het Cultuurhuis aan het Kerkplein 4 in Doorn een film en tentoonstelling over ‘De Wijkse archieframp’ te zien.

De documentaire van 40 minuten vertelt het verhaal van de grootste archiefcalamiteit in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. In de avond en nacht van 17 op 18 oktober 2002 liep bij de verbouwing van het Wijkse gemeentehuis 1000 strekkende meter aan historische archieven en collecties in de kelderverdieping onder water. 700 jaar geschiedenis uit de streek ging kopje onder. Het was het begin van een langdurig en gecompliceerd traject van evacuatie, invriezen, het maken van plannen, drogen, schade-inventarisatie, herstel en restauratie van de stukken. Natuurlijk waren er ook de nodige juridische, bestuurlijke en financiële hobbels te nemen. Na vijftien jaar kon eindelijk een punt worden gezet achter dit omvangrijke project. De film en de tentoonstelling laten zien wat er allemaal gebeurd is in die jaren en vooral of het gelukt is om de beschadigde stukken te herstellen.

Voor meer informatie: info@rhczuidoostutrecht.nl

Foto: Marcel van den Bergh