Type G: Realistisch

Fantaseren is heerlijk, maar het moet niet te gek worden. Je wilt je wel kunnen voorstellen dat het jou of iemand in je omgeving ook zou kunnen gebeuren. De boeken mogen dus wel verzonnen zijn, maar moeten over echte mensen gaan zoals jij en ik. Je kunt bijvoorbeeld de boeken lezen die in het rijtje hieronder staan.

Deze titels zitten in de boekenkist:

 • Tineke Honingh Elke dag broerdag

  Noa (ik-figuur) heeft vier broers van deels verschillende ouders. Ze horen bij elkaar, ook al wonen ze maar een paar dagen in de week in hetzelfde huis. Dan valt er een brief op de mat en lijkt hun laatste broerdag aangebroken. Vanaf ca. 10 jaar.

  Kinderboek, Fictie

  Nederlands, 173 pagina's, Van Holkema & Warendorf, Houten, 2019

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Elke dag broerdag

 • Annejan Mieras Homme en het noodgeval

  Homme (bijna 10, ik-persoon) krijgt zijn klasgenootje Pien te logeren. Haar moeder is ziek. Pien krijgt zijn kamer en Homme moet bij zijn broer slapen. Homme is jaloers op de aandacht die Pien krijgt. En waarom gedraagt ze zich zo vreemd? Homme gaat op onderzoek uit. Vanaf ca. 9 jaar.

  Kinderboek, Fictie

  Nederlands, 188 pagina's, Lemniscaat, Rotterdam, 2019

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Homme en het noodgeval

 • Enne Koens Hotel Bonbien

  Siri vertelt over het jaar dat ze tien was. Ze woont met haar ouders en broer Gilles in een hotel in Frankrijk. Maar haar ouders hebben steeds vaker ruzie. Ze gaan toch niet uit elkaar? Vanaf ca. 9 jaar. In lettertype Dyslexie.

  Kinderboek, Fictie

  Nederlands, 197 pagina's, Uitgeverij Dyslexion, Deventer, 2016

  Dyslexieboek

  Bekijk details van Hotel Bonbien

 • Aefke ten Hagen Mijn moeder kookt soep van tafelpoten

  De moeder van Fiep (11, ik-persoon) gedraagt zich soms heel gek. Fiep weet dat het komt door haar stoornis, maar toch schaamt Fiep zich dan voor haar. Fiep wil graag gitaar spelen bij de eindmusical van groep 8, en Mats wil haar helpen oefenen. Maar durft ze hem wel mee naar huis te nemen? Vanaf ca. 10 jaar.

  Fictie, Kinderboek

  Nederlands, 141 pagina's, Kluitman, Alkmaar, 2019

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Mijn moeder kookt soep van tafelpoten

 • Cora Sakalli Rennen!

  Loep (11, ik-persoon) is erg wild. Als haar gehandicapte zusje door een val in het ziekenhuis belandt, krijgt Loep de schuld en moet ze een tijd bij haar tante en oom wonen. Op haar nieuwe school raakt Loep bevriend met Walt, die vaak gepest wordt. Loep bedenkt een wild plan om hem te helpen. Vanaf ca. 10 jaar.

  Kinderboek, Fictie

  Nederlands, 189 pagina's, Moon, Amsterdam, 2020

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Rennen!

Andere mooie realistische boeken die je bij de Bibliotheek kunt lenen:

 • Mississippi is van mij

  Cornelia Funke

  Emma is dolblij als ze de merrie van een overleden dorpsgenoot van oma Dolly krijgt. Al snel is ze dikke maatjes met Mississippi, maar de erfgenaam van de overleden man gooit roet in het eten. Vanaf ca....

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Mississippi is van mij

 • Lynn!

  Anke Kranendonk

  Linda is gek op sport en houdt van kwajongensstreken. Ze vindt het steeds moeilijker om vriendinnen te zijn met andere meisjes. Ze wil af van haar saaie imago en noemt zich voortaan Lynn. Maar helpt dat...

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Lynn!

 • Krabbels van Bien

  Simone Arts

  Bien, bijna 11, heeft veel verdriet om de onverwachte dood van haar moeder. En haar vader is altijd aan het werk. Gelukkig krijgt ze leuke vrienden op haar nieuwe school. En... een heel leuke buurjongen....

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Krabbels van Bien

 • Familiegeheim

  Stef van Dijk

  Wil vindt op het landgoed waar hij woont, een oude brief die hem op het spoor brengt van een familiegeheim. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Familiegeheim

PS Wist je dat je deze boeken gratis kunt reserveren bij de Bibliotheek? Dit kun je ook thuis doen met je pasje!