`Europees erfgoed de Rijn` in woord, beeld en lied` - lezing i.h.k.v. Open Monumentendag

6 september 2018, van 20:00 tot 22:15 | Allemanswaard, Allemanswaard 13, 3958 KA Amerongen

Kosten: Gratis

Wat weten we van onze nationale rivier de Rijn? Martin Hendriksma opent met de Rijnquiz en vertelt aan de hand van zijn boek `De Rijn` vele anekdotes o.a. over verdronken dorpen en hoe de industrie de natuur de nek omdraaide. Harry Stegeman, Z-O-U-T schrijver 2018, zoomt in op Amerongen en brengt een ode aan het rivierenlandschap met zijn boek `Langs de Nederrijn`. Het Wijks Shantykoor `Tussen Rijn en Lek` zingt aanstekelijke shantyliederen en seasongs.

Wat weten we van onze nationale rivier de Rijn? Twee schrijvers en het shantykoor veranderen onze kijk op de rivier met onvergetelijke anekdotes, beelden en liederen.
Martin Hendriksma, naast schrijver een geboren verteller, legt in zijn boek `De Rijn`zijn reis van de Rijnbron bij de Zwitserse Gotthardpas naar de monding in de Noordzee vast. Onderweg verzamelde hij een schat aan verhalen. Over verdronken dorpen waarvan de kerkklokken nog luiden. Over monniken die opklommen tot wijnmagnaat. Over hoe de industrie de natuur de nek om draaide. Schippers, schilders en soldaten brengen het Rijnwater tot leven; de stroom die de geschiedenis van landen, steden en mensen sinds de Romeinen bepaalt. Hij begint zijn lezing met de Rijnquiz.
Harry Stegeman, is met zijn boek `Langs de Nederrijn`, verkozen tot Z-O-U-T schrijver van 2018. Hij brengt een ode aan een stukje onovertroffen rivierenland: dat van de Nederrijn tussen Wageningen en Wijk bij Duurstede. In het boek beschrijft hij de rijke natuur, de cultuur en de ontstaansgeschiedenis van de Nederrijn en het omringende landschap. Een ontdekkingstocht over wat hij onderweg ziet. Maar ook over wat hij had gezien, als hij een paar jaar – of een paar eeuwen – eerder was geweest. Vanavond is hij vooral in de buurt van Amerongen.
Het Wijks Shantykoor `Tussen Rijn & Lek` zingt aanstekelijke shanty`s en seasongs.  Liederen die in vroegere tijden het zware werk aan boord verlichtten of gewoon ter vermaak van de lange zware reizen van de mannen. Niet vreemd dat deze shanty`s vaak over thuis, vrouwen en drank gingen. Er was niets heerlijkers dan dagdromen, fantaseren en samen zingen.