Classic Film café: Alice does n’t live here anymore!

8 maart 2019, 20:00 | bibliotheek Driebergen

Kosten: €6,- met bibliotheekpas € 4,-

Classic Filmcafé Driebergen: elke 2e vrijdag van de maand

Inloop vanaf: 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

Wanneer Alice Hyatt plotseling weduwe wordt, besluit ze met haar zoontje Tommy naar Monterey, Californië te verhuizen. Daar wil ze opnieuw werken aan haar zangcarrière. Alice vindt werk als zangeres in een bar in Phoenix, Arizona. Ze leert er ook Ben kennen en wordt verliefd op hem. Ben en Alice beginnen een relatie maar dan ontdekt zij dat hij getrouwd is. Bovendien is hij ook niet vies van huiselijk geweld.

Ten slotte verhuist Alice naar Tucson, Arizona, waar ze haar carrière als zangeres opgeeft. Ze gaat aan de slag als serveerster en leert David, een landbouwer, kennen. Alice vraagt zich af of hij misschien de ware is voor haar.

Tijdens de opnames van The Exorcist (1973) werd Ellen Burstyn benaderd door Warner Brothers. Ze kreeg verscheidene scenario's van de filmstudio maar die hadden telkens hetzelfde probleem volgens Burstyn. De vrouw was ondervertegenwoordigd of kreeg een typische rol als huismoeder, als "hulpje" voor de man of als sekssymbool. Volgens de actrice was de situatie van Amerikaanse vrouwen veranderd, maar geen enkel scenario gaf die situatie voldoende weer.

Toen kreeg Burstyn het scenario Alice in handen. Ze was meteen geïnteresseerd en kreeg van John Calley, de toenmalige verantwoordelijke voor de productie, zelfs de kans om het scenario zelf te verfilmen. Burstyn liet Calley weten dat ze zich te jong en onervaren vond om het script zelf te verfilmen. Daarom ging ze op zoek naar een jonge, getalenteerde regisseur. Ze kwam terecht bij Francis Ford Coppola. Coppola, die in die periode aan de opnames van The Godfather Part II bezig was, bedankte maar stelde aan Burstyn wel een andere Italo-Amerikaanse regisseur voor: Martin Scorsese.