Classic Film café: Le Chateau de ma Mere

8 februari 2019, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Driebergen

Kosten: € 6,- met bibliotheekpas € 4,

Classic Filmcafé Driebergen: elke 2e vrijdag van de maand

Inloop vanaf: 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

In deze film brengt de familie elk weekend door in het huisje op het platteland van de Provence, enkele uren vanaf Marseille. De keuze om voortaan elk weekend naar het idyllische huisje af te reizen wordt ingegeven door de gedachte dat het goed voor de gezondheid is en bijdraagt aan het levensgeluk: de rode wangetjes van de kinderen na een vakantie op het platteland spreken boekdelen. Le chateau de ma mère gaat over op het eerste gezicht triviale dingen: de tocht naar het vakantiehuis, de eerste liefde van Marcel, het toelatingsexamen van Marcel als beste leerling van de klas.

De ontdekking van de eerste liefde staat voor Marcel gelijk aan een totale overgave aan het bewuste meisje. Dat hij daarmee van een koude kermis thuiskomt, doet hem inzien dat de vriendschap met Lili, een jongen uit de omgeving, belangrijker is dan de liefde die hij voor het meisje voelde. Naast deze eerste verliefdheid, gebeurt er meer in de film, waarmee de film iets enerverender is dan het eerste deel uit de serie. Als een oude kennis van Marcels vader met een afsnij mogelijkheid komt om de tocht naar het huisje flink te bekorten, neemt de gezagsgetrouwe schoolmeester deze kans na wat twijfelen toch maar aan. De overweging dat hij hiermee tegelijk de gemeenschap een dienst bewijst door het kanaal waarlangs ze dan reizen te controleren op gebreken, haalt hem over de streep.