Classic Film café: Fanny och Alexander

14 december 2018, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Driebergen

Kosten: Kosten: € 6,- met bibliotheekpas € 4,-

Classic Filmcafé Driebergen: elke 2e vrijdag van de maand

Inloop vanaf: 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

De film speelt in Uppsala rond 1905. Als de vader van de jongen Alexander en het meisje Fanny sterft, hertrouwt hun moeder Emilie met een bisschop die zeer streng voor zowel moeder als kinderen blijkt te zijn. Ze leven opgesloten in de kanselarij van de bisschop totdat de kinderen door vrienden van hun familie het huis uitgesmokkeld worden. Emilie, inmiddels zwanger, geeft haar man een slaapmiddel en sluipt het huis uit. In het huis breekt brand uit en de bisschop komt om.

Fanny och Alexander ("Fanny en Alexander") is een film van de Zweedse regisseur Ingmar Bergman uit 1982. Het was de laatste bioscoopfilm van Bergman, die later nog wel enkele televisiefilms regisseerde. Fanny och Alexander werd overladen met prijzen, waaronder vier Oscars.

De film was oorspronkelijk een vierdelige miniserie voor televisie van in totaal 312 minuten, maar Bergman besloot het ook uit te brengen als bioscoopfilm van 188 minuten (ruim 3 uur).

Fanny och Alexander werd in 2005 op dvd uitgebracht. De film werd in de zomer van 2008 opnieuw uitgebracht in de bioscoop in Nederland.

De rollen van Emilie Ekdahl, Helena Ekhdahl en bisschop Edvard Vergérus waren eigenlijk bedoeld voor respectievelijk Liv Ullmann, Ingrid Bergman en Max von Sydow.