Noordbrabants Museum

19 maart 2019

Dinsdag 19 maart 2019

“Jan Sluijters, de wilde jaren”. Jan Sluijters (1881-1957) is, samen met Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh, een van de drie uit Brabant afkomstige ‘kernkunstenaars’ waaraan het Noordbrabants Museum met regelmaat aandacht besteed.

Vijftien jaar lang experimenteert hij met bijna alle nieuwe kunststromingen op zoek naar zijn eigen stijl. De tentoonstelling toont het werk van Jan Sluijters naast dat van de avant-gardisten die hem in Parijs inspireerden zoals Kees van Dongen, Henri Matisse en Georges Braque en de Nederlandse modernisten als Piet Mondriaan en Leo Gestel wiens werk hij op zijn beurt weer beïnvloedde. Naast schilderijen worden ook tekeningen, getekende briefkaarten, brieven en foto’s getoond, samen met recensies uit die tijd. De expositie geeft een beeld van de wilde jaren van Jan Sluijters, jaren waarin hij uitgroeide tot een van de grondleggers van de nieuwe Nederlandse schilderkunst.

Lezing kunstkring woensdag 27 maart 2019