EvenementenXpress Joods Historisch Museum

18 februari 2020 | Stedelijk Museum & Museum Henriette Polak Zutphen

Kosten: € 27,- p.p.

Vanaf september 2019 is in het Joods Historisch Museum in Amsterdam een tentoonstelling te zien over Amsterdam de diamantstad: “Diamonds of Amsterdam”.

De geschiedenis van de Amsterdamse diamanthandel en -industrie is voor een groot deel een joods verhaal: zonder de Amsterdamse joden had de stad niet eeuwenlang het internationale centrum van diamantbewerking en -handel kunnen zijn. Bovendien droeg de diamantindustrie bij aan de emancipatie van de joodse onderklasse, die een belangrijke rol speelde in de arbeidersbeweging en bij oprichting van de invloedrijke Algemene Nederlandse Diamantenbewerkers Bond (ANDB). Filmfragmenten en foto's, fraaie en beroemde diamanten sieraden, voorwerpen, documenten en persoonlijke getuigenissen nemen de bezoeker mee terug naar een dynamische periode, die zowel hoge pieken als diepe dalen kende.