DE MOEDER DE VROUW

Gepubliceerd op: 12 maart 2019 11:41

Het thema van de 84ste Boekenweek, die van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart 2019 plaatsvindt, is 'De moeder de vrouw'.

De Boekenweek viert het boek, en in 2019 vieren we boeken over moederschap in het bijzonder. Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap.

JAS VAN BELOFTE VAN JAN SIEBELINK

het cadeau van de boekhandel tijdens de Boekenweek bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

GRATIS REIZEN MET HET BOEKENWEEKGESCHENK
Traditiegetrouw wordt de Boekenweek af gesloten met de gratis reisdag van NS. Koopt u tijdens de Boekenweek voor tenminste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken, dan krijgt u het daarbij cadeau. Op vertoon van ‘Jas van belofte’ van Jan Siebelink, mag u op zondag 31 maart 2019 de hele dag gratis reizen met de trein. Het geschenk is verkrijgbaar in de papieren versie en als e-book. Beiden zijn geldig als treinkaartje.

Bekijk ook de reisvoorwaarden

BOEKENWEEKESSAY

MIJN MOEDERS STRIJD VAN MURAT ISIK
Libris Literatuur Prijswinnaar Murat Isik schrijft het Boekenweekessay 2019. Toen Murat in maart van dit jaar gevraagd werd voor deze eervolle opdracht, reageerde hij enthousiast: “Ik voel me zeer vereerd en ben trots om gevraagd te worden als schrijver van het Boekenweekessay. Het thema van de Boekenweek 2019 is De moeder de vrouw, naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff. Onlangs werd bekendgemaakt dat Jan Siebelink het Boekenweekgeschenk gaat schrijven. De 84ste Boekenweek vindt plaats van 23 t/m 31 maart 2019.

Vanaf 23 maart 2019 voor € 3,75 te koop in de boekwinkel.

Activiteiten bij de Bibliotheek Z-O-U-T

zondag 17 maart "Het Goede Leven" – Annegreet van Bergen

Van 14:00 tot 15:00 | Dorpshuis "De Twee Marken"

Nederland is in korte tijd rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en technische mogelijkheden zagen het licht. In ‘Het goede leven’ laat Annegreet van Bergen zien hoe door dit alles de wereld letterlijk en figuurlijk werd opengebroken.

Schrijver op de koffie

maandag 18 maart  'Ons gaat het in ieder geval nog goed'  – Ingrid Hoogendijk
Van 10:00 tot 12:00 | Bibliotheek Driebergen

Ingrid Hoogendijk uit Driebergen vertelt over haar jarenlange zoektocht naar de geschiedenis van haar familieleden van vaderskant. De grootvader van Ingrid, Michiel Hoogendijk, emigreerde in het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw met zijn gezin naar oost-Pruisen. Ze maakten daar het nazi-regime mee en werden na 1946 verdreven door de Russen.

Maandag 18 maart - Lezing 'Aan het sterfbed

Van 10:00 tot 12:00 | Bibliotheek Maarn

Presentatie van Korine van Veldhuijsen, journalist en publicist, over haar in 2018 gepubliceerde boek 'Aan het sterfbed', een prachtig, intiem boek over de dood.

Z-O-U-T-schrijfster Korine van Veldhuijsen tekende de verhalen van naasten op over een overlijden dat hen diep heeft geraakt. Verhalen van ouders, grootouders, kinderen, verzorgenden, medewerkers van een hospice of ziekenhuis. Over hun zonen, dochters, vaders, moeders, broers, zussen, gasten en patiënten.

Donderdag 28 maart Eeuw in versnelling

Van 10:00 tot 12:00 | Bibliotheek Leersum

In 1892 begint Willem Kölling in Dieren een fietsenfabriek: Gazelle. Het familiebedrijf overleeft twee wereldoorlogen en een economische crisis, om zich te ontwikkelen tot een moderne onderneming. Maar er is ook tegenslag. Door de toegenomen internationale concurrentie en een te gemoedelijke bedrijfscultuur wordt de familie in 1970 gedwongen haar geliefde fabriek te verkopen.

Woensdag 3 april Koffie met poëzie

Van 10:00 tot 12:00 | Bibliotheek Elst

Z-O-U-T-schrijver Vian Moo serveert uit haar programma 'Cocktail' een mix van poëzie, luisterliedjes en bugelklanken bij de koffie.

Haar optimistische, lichte en luchtige gedichten (uit o.a. 'Doggy talk' en 'Meer dan dit') wisselt ze af met zang: eigen cabaretteksten die ze schreef op bestaande muziek. Ze zoekt graag de interactie op en speelt aanstekelijke Franse chansons op haar bugel.

Films in de Boekenweek

• Les Gardiennes

De Bibliotheek Z-O-U-T presenteert in samenwerking met filmkring De Vlam in het kader van de Boekenweek 2019 de film: 'Les Gardiennes'.

• The Children Act

De film wordt vertoond in het kader van de Boekenweek 2019 en sluit aan op het thema: 'De moeder, de vrouw'. Na afloop wordt er gezorgd voor een drankje en een hapje.

• Der kommer en Dag

wee jonge broers worden beroofd van hun vrije leven, wanneer ze in een jongensinternaat worden geplaatst waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan

Boek&Bal

Boek en bal in Doorn

Feestelijke afsluiting van de 84ste Boekenweek. Een feest voor schrijvers én lezers. Met o.a. een optreden van cabaretier Rop Janze, een boekenbattle tussen schrijvers én lezers, poëzie, muziek én de bekendmaking Z-O-U-T schrijver van het jaar én de kick off van Dichter op de Heuvelrug.

Kaartverkoop