De Nationale Voorleesdagen 2019

Gepubliceerd op: 4 december 2018 15:37

Van 23 januari tot 2 februari gonst het in de Bibliotheek van gezellige voorleesactiviteiten. De Bibliotheek heeft veel te bieden voor de kleintjes. Een grote collectie prentenboeken, maar ook boeken over hobby’s, met liedjes en spelletjes, over knutselen, over leuke uitstapjes, over opvoeden, en natuurlijk andere activiteiten, apps en DVD’s.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen staan de boeken uit de Prentenboeken Top Tien centraal. ‘Een huis voor Harry’ is verkozen tot het Prentenboek van het jaar 2019. Meer weten over de mooiste prentenboeken? www.nationalevoorleesdagen.nl

Voorleesfeestjes Een huis voor Harry 3+

De zwaarlijvige kater Harry is een echte huiskater. Het liefst zit hij veilig binnen, maar als vlinder Vera hem uitnodigt om tikkertje te spelen, wil Harry wel. Hij rent steeds verder van zijn eigen vertrouwde huis, totdat hij verdwaalt. Hij komt allerlei onbekende huizen tegen en raakt in paniek. Gelukkig ontmoet Harry andere katten die hem de weg wijzen naar Vera.

Waar en wanneer?

Woensdag 23 januari - 10u – Driebergen ‘Een huis voor Harry’

Woensdag 23 januari – 10:30u – Wijk bij Duurstede ‘Een huis voor Harry’

Woensdag 23 januari – 15:30u – Amerongen ‘Een huis voor Harry’

Woensdag 23 januari – 15:30u – Leersum ‘Een huis voor Harry’

Vrijdag 25 januari – 10u – Renswoude ‘Een huis voor Harry’

Vrijdag 25 januari – 15:30u – Leersum ‘Een huis voor Harry’

Zaterdag 26 januari - 10:30u – Amerongen ‘Een huis voor Harry’

Zaterdag 26 januari – 11:30u – Rhenen ‘Een huis voor Harry’

Vrijdag 1 februari – 10:30u – Maarn ‘Een huis voor Harry’

Woensdag 30 januari - 14:30u – Doorn:

‘Noni in het winterwoud’ Niek en Tjitske van Wonderwoods houden een voorleesfeestje rondom hun boek ‘Noni in het winterwoud’ met naderhand de kans om je eigen Noni te maken...

Overige activiteiten:

- Donderdag 17 januari - inspiratieavond Voorlezen met gebaren

Inspiratieavond ter voorbereiding op de Nationale Voorleesdagen 2019

Entree: Gratis

Koffie en thee beschikbaar vanaf 19:30

Aanmelden: educatie@bibliotheekzout.nl

Tijdens deze praktische workshop staat het prentenboek van de Nationale voorleesdagen ‘Een huis voor Harry’ centraal. Na een theoretische inleiding over de meerwaarde van voorlezen met gebaren met voorbeelden, is er een praktische workshop waarbij gebaren bij het prentenboek getoond en geoefend kunnen worden. Na afloop krijgt iedere deelnemer een hand-out met hierin tips en achtergrondinformatie.

Onder het motto Gebaren zijn leuk en voor iedereen! verzorgt de organisatie Wapperkids workshops en lezingen voor horende ouders en professionals, maar ook baby’s, peuters en kleuters, over het gebruik van gebaren bij het praten.

-      Zaterdag 19 januari - Joes - Bang mannetje – jeugdmuziektheater 4+

Kosten: € 7,50 normaal, biebpas € 5,50

Een vrolijke, interactieve voorstelling gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Mathilde Stein en Mies van Hout. Bang Mannetje is voor alles bang. Bang om de straat op te gaan in zijn lievelingsbloemenbroek, bang om iets te zeggen als er iemand voordringt bij de bakker en bang voor spoken onder zijn bed. De toverboom kan hem veranderen in een dapper mannetje. Maar dan moet hij wel eerst de draak, de spin en de heks in het wilde woeste woud trotseren! Gaat het hem lukken om de toverboom te vinden?

Joes Boonen is theatermaakster, presentatrice, actrice en zangeres. Op dit moment is Joes te zien met haar solovoorstellingen  `Dikkie Dik en de taart` en `Ik zou wel een kindje lusten` in theaters in Nederland en België. Ook is ze te zien in de tv-serie van Dirk Scheele. Naast het spelen van kindervoorstellingen presenteert Joes concerten en evenementen en is ze bezig met het schrijven van haar eerste kinderboek.

- Woensdag 23 januari Opera Tralala - Poesje Nel, de opera – knutselen en voorstelling 2+

Kosten: € 7,50 normaal, Biebpas € 5,50

Poesje Nel wil zo graag een indiaan zijn. Maar waar wonen de Indianen en hoe kom je daar? Poesje Nel gaat samen met de kinderen op zoek. Ga je mee? Het beroemde boekje van Dick Bruna Poesje Nel komt in deze opera (2+) tot leven door animaties, zang en muziek; een betoverende belevenis voor de allerkleinsten. De voorstelling duurt een half uur. Voorafgaand aan de opera kunnen de kinderen een indianentooi maken. Deze tooi speelt een belangrijke rol tijdens de voorstelling! Ook ligt het boekje Poesje Nel klaar om voor te lezen. Vanaf 15.00 uur knutselen, voorstelling om 15.30 uur. I.h.k.v. de Nationale Voorleesdagen.

-      Zaterdag 9 februari - Dirk Scheele - Huis, tuin en keukenavonturen – muziektheater 2+

Kosten: € 12,50

Met vrolijke liedjes neemt Dirk je mee op reis door zijn huis, waarin altijd wonderlijke en spannende dingen gebeuren. Ook Joes en tante Viola, bekend uit de afleveringen van Huis-, tuin- en keukenavonturen, zijn er natuurlijk bij. Stofzuigers komen tot leven, boterhammen dansen de boogie en de dieren in de tuin zingen mee met alle liedjes. Het wordt een vrolijk feest en iedereen gaat uit zijn dak bij de Pantoffelpolonaise en de Pannenkoekenparty.

Kinderpopster Dirk Scheele maakt vrolijke liedjes voor kinderen vanaf 2 jaar. Hij toert al 25 jaar langs theaters en poppodia in Nederland en België en is dagelijks te zien op Nickelodeon met zijn eigen televisieseries.