Expositie en workshop

Gepubliceerd op: 2 mei 2023 11:01

Er zijn tijdens de maanden april, mei en juni twee fantastische exposities te zien in de bibliotheek Renswoude. Ria Klompmaker- Troost met aquarellen en Nataliia Chubko met prachtig beschilderde sierborden.

Ria werd in Meppel geboren en groeide op in de gemeente Staphorst. Ze was al vroeg geïnteresseerd in tekenen en schilderen en dus ging ze in de avonduren studeren voor een LO akte tekenen. Nog tijdens de opleiding werd ze al benaderd om als vakleerkracht les te gaan geven in de omgeving. In 1970 verhuisde ze naar Wageningen, waar ze sindsdien woonachtig is.

In het begin jaren ’90 werd de overstap gemaakt naar het schilderen van aquarellen. Ze is lid van het Gelders Palet in Wageningen sinds de oprichting( vereniging voor beeldende kunst). En heeft binnen deze vereniging diverse workshops gevolgd. Al enige jaren geeft ze nu zelf workshops.

Van 2009 tot 2015 was ze schilderend lid van het AIB (Aquarel Instituut van België), waar veel gerenommeerde aquarellisten uit Nederland en België deel van uit maken.

Daarnaast nam ze deel aan diverse internationale workshops. Deze expositie toont zowel abstracte als figuratieve werken van Ria. De mogelijkheid om een aquarel van Ria aan te schaffen is aanwezig.

Nataliia Chubko en haar dochter Vlada verblijven al weer meer dan een jaar als vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland. In haar land maakte ze als kunstenares symbolische schilderijen op glas, dinerborden en schilderdoek. Ze gaf masterclasses en exposeerde internationaal. Totdat de oorlog uitbrak. Ze is een succesvol kunstenares, haar werk wordt gewaardeerd door de kunstenaarskring in Kiev. Haar op glas geschilderde iconen werden geëxposeerd in musea in Oekraïne tot in Amerika en Polen.

Nataliia werd in Oekraïne geboren en hield als kind al van tekenen. Ze ging naar de kunstacademie en na vier jaar studie adviseerde een leraar de academische regels te vergeten en te gaan tekenen met je hart. Vanaf die tijd heeft ze dat gedaan. Ze nam in Oekraïne meer dan 20 jaar deel aan internationale tentoonstellingen. Tenslotte werd ze toegelaten tot een belangrijke grote organisatie in Kiev; Unie van volksambachtslieden in Oekraïne.

Haar werken zijn als haar kinderen, ze houdt van ze. Tijdens haar werk duikt ze in een andere wereld, waar vrede, harmonie, liefde en licht is. Haar vogels, bloemen en natuur zijn gebaseerd op een traditionele schildertechniek. Vogels zijn b.v. een symbool van de liefde, bloemen van de goede gezondheid en ooievaars staan voor een lang leven.

Nataliia is dankbaar dat zij samen met haar dochter hier in rust mogen wonen, werken en naar school gaan. Haar droom is een goede toekomst voor haar kind. De sierborden zijn ook te koop.