Heel Nederland Leest Jan Wolkers Tijdens Nederland Leest 2019

Gepubliceerd op: 14 oktober 2019 16:31

In november staan de Bibliotheken door het hele land in het teken van Jan Wolkers en Duurzaamheid. Leden van de Bibliotheek Z-O-U-T krijgen op vertoon van hun bibliotheekpas een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau, met als titel Winterbloei. De bundel is samengesteld en toegelicht door Onno Blom en bevat zowel gepubliceerd als ongepubliceerd werk van Jan Wolkers. Winterbloei is verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

Wat is er te doen in de Bibliotheek?

Utrechtse Heuvelrug: op weg naar een duurzame gemeente

Interactieve workshop door Gerard van Wijk over leefbaarheid en duurzaamheid. Gerard maakt deel uit van Goed Volk, een initiatief van bewoners uit de Utrechtse Heuvelrug die de leefbaarheid en de duurzaamheid in de Gemeente wil bevorderen. Met de slogan ‘iedereen is Goedvolk’ zet de groep zich in het bijzonder in om de Utrechtse Heuvelrug in 2026 (wegwerp)plastic vrij te hebben. GoedVolk was ook medeorganisator van de dialoogtafels  die het afgelopen halfjaar over dit onderwerp hebben plaatsgevonden. De uitkomsten hiervan komen tijdens de workshop ongetwijfeld aan de orde.

Donderdag 31 oktober: van 10:00 tot 12:00 uur – de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Amerongen
Maandag 4 november: van 10:00 tot 12:00 uur – de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Maarn
Donderdag 14 november: van 10:00 tot 12:00 uur – de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Leersum

Wad: overleven op de grens van water en land

Door Ruben Smit, filmregisseur, ecoloog & natuurfilmer. In samenwerking met Filmhuis Doorn.

‘Wad’, de eerste Nederlandse natuurfilm over het Waddengebied, brengt het ecosysteem in beeld als nooit te voren: van heel kleine organismen onder aan de voedselketen als kiezelwieren en schelpdieren tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond boven in de voedselketen. Een film die de bijzondere esthetische kanten van het gebied laat zien. Een film die laat zien hoe ongelooflijk dynamisch en groots het gebied is. Een film die voor eens en voor altijd laat zien hoe waardevol dit UNESCO Werelderfgoed is. Laat je verrassen door de schoonheid van het Waddengebied, waar Jan Wolkers ook zo gek op was...

Woensdag 6 november: 20:00 uur (inloop 19:30 uur) – Cultuurhuis Pléiade – Doorn

Kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de zaal voor € 6,- per stuk.

Voorlichtings- en discussieavond: Van klimaatakkoord naar lokaal beleid

In januari 2019 maakte de Vereniging Nederlandse Gemeenten International (VNG International) bekend dat Renswoude is gekozen als meest veelbelovende Global Goals-gemeente van Nederland. Wethouder Sander van ’t Foort nam de prijs van VNG International in ontvangst van Minister Kaag en VNG-voorzitter Van Zanen. Om die reden komen Sander van 't Foort en Eduard van Ginkel, van Van Ginkel Energie Techniek, vertellen over duurzaamheid in de praktijk. Ook is er ruimte voor dialoog. Kom luisteren en meepraten.

Donderdag 7 november: van 20:00 tot 21:30 uur – de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Renswoude

Workshop Duurzaamheid: begin bij jezelf!

Door Anneke Gerkema en Miranda Hoeksema van Cross Nature. De problemen van het milieu zijn groot: de klimaatverandering, ontbossing en verlies aan biodiversiteit. Cross Nature is een stichting die zich inzet om dieren te beschermen, onder andere door hun leefgebied te vergroten. Vandaag gaat het vooral over alle kleine dingen die je zelf kunt doen voor de natuur en voor de dieren in je omgeving. Duurzaamheid: begin bij je zelf!

Maandag 11 november: van 10:00 tot 12:00 uur – de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Driebergen

Film: Charlie’s Country

In samenwerking met Filmkring De Vlam.

Geregisseerd door Rolf de Heer, met David Gulpilil, Peter Djigirr en Jennifer Budukpuduk Gaykamangu.
Charlie woont in een afgelegen Aboriginalgemeenschap in Arnhem Land, waar hij en de andere mannen van de gemeenschap worstelen met de culturele invloeden van een wereld die gedomineerd wordt door blanken. Charlie besluit daarom te vertrekken en de oude manier van leven op te pakken, net als zijn voorouders. Hij begint zich echter al snel eenzaam te voelen en mist zijn gemeenschap.

Dinsdag 19 november: 20:00 (inloop 19:30 uur) – Rhenen, De Vlam Beukenlaan 2, 3911 XK Rhenen

Kaarten kosten € 6,-.

Lezingen en workshops - De Bibliotheek Z-O-U-T, vestiging Wijk bij Duurstede (onder voorbehoud)
Voor workshops en lezingen graag vooraf aanmelden per e-mail, telefoon (0343-572288) of aan de balie van het Huis van de Gemeente.

Donderdag 14 november: 19.30-21.00 uur
Workshop: Groen, wat kan je doen!
Workshop door Ernest Joosten en Marijke Molmans in de Bibliotheek Z-O-U-T gevestigd in het Huis van de Gemeente Wijk bij Duurstede de workshop ‘Groen, wat kan je doen!’ over wat je zelf kunt doen het milieu minimaal mogelijk te belasten.

Dinsdag 18 november: 19.30-21.00 uur
Duurzaamheid in de gemeente Wijk bij Duurstede
Maandag 18 november van 19.30 tot circa 21.00 uur komen vertegenwoordigers van EWEC, de EigenWijkse EnergieCoöperatie, en de gemeente Wijk bij Duurstede een voorlichting geven over het verduurzamen van woningen.