Ingrid Hoogendijk gekozen tot schrijver van Z-O-U-T 2019

Gepubliceerd op: 4 april 2019 11:15

Woensdag 3 april heeft de jury van de verkiezing Z-O-U-T schrijver van het jaar de winnaar van 2019 bekend gemaakt. Met het boek Ons gaat het in ieder geval nog goed : een Nederlandse familie in het Derde Rijk werd Ingrid Hoogendijk uit Driebergen gekozen tot Z-O-U-T schrijver 2019.

De feestelijke prijsuitreiking volgde aan het eind van het door de Bibliotheek Z-O-U-T georganiseerde boekenweekprogramma tijdens Boek&Bal in Cultuurhuis Doorn.

 

 

Foto’s van Boek&Bal bekijken? Klik hier.

Prijsuitreiking
Juryvoorzitter Wil Kosterman [wethouder Wijk bij Duurstede] las het juryrapport voor, waarna de winnares uit handen van de Z-O-U-T schrijver 2018, Harry Stegeman, de prijs ontving: de oorkonde en het beeldje ‘de lezer’.  De andere vier genomineerde auteurs waren Martin Boetselaar, Ronald van der Pol, Marian Rijk en Soraya Vink.

Uit het juryrapport
De jury was verrast over de kwaliteit van het ingestuurde werk: 20 boeken werden aangemeld. De regio is een ‘inspirerende voedingsbron’ voor schrijvers. Over winnaar Ingrid Hoogendijk schreef de jury: Ons gaat het in ieder geval goed is een uniek verhaal van de directe familie van de schrijfster. Een belangrijk boek, dat het persoonlijke verhaal vertelt van een Nederlandse familie die verscheurd raakt door de Tweede Wereldoorlog. De keuze om naar Duitsland te gaan beïnvloedt het leven van meerdere generaties.

Door gebruik te maken van authentieke brieven, die afgewisseld worden met de feitelijke geschiedenis ontstaat een mooie gecomponeerd verhaal. De brieven laten een mooie, bijna verloren vorm van communicatie zien, waarin je de betrokkenheid bij en de liefde voor elkaar (ouders voor de kinderen, de broers en zussen onderling) soms heel nadrukkelijk maar ook heel vaak tussen de regels doorleest. Een boek om ademloos uit te lezen. Een ‘must’ voor lezers van historische verhalen.

Het volledige juryrapport 2019 is beschikbaar op www.zoutschrijver.nl

Jury

De verkiezing Z-O-U-T schrijver van het jaar wordt sinds 2013 jaarlijks uitgereikt. De jury bestond dit jaar uit juryvoorzitter Wil Kosterman, wethouder in Wijk bij Duurstede, Ineke Hogema, redacteur en schrijverscoach, Liobe Kamminga, boekhandelaar, Gera Pronk, ict’er en dichter en Harry Stegeman, Z-O-U-T schrijver 2018.

Vlnr Martin Boetselaar, Soraya Vink, Ingrid Hoogendijk, Marian Rijk, Ronald van der Pol