Maand van de geschiedenis 2019

Gepubliceerd op: 9 september 2019 14:57

Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen?

Libris geschiedenisprijs

Gratis af te halen in alle vestigingen van de Bibliotheek Z-O-U-T: de themakrant van de Maand van de Geschiedenis!

De Libris Geschiedenis Prijs 2019 bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken en is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

Kijk hier voor de shortlist 2019

Wat is er te doen in de bieb?

donderdag 10 oktober: van 10:00 tot 12:00 uur in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Leersum
De Romeinen in Leersum: aftrap van de archeologiedagen. Archeoloog Annemarie Luksen-IJtsma neemt je mee terug in de tijd, naar het begin van onze jaarteling. Zijn de Romeinen ook in Leersum geweest? En hoe weten we dat? Deze en nog meer vragen over de Romeinse tijd in Leersum hoopt Annemarie te beantwoorden.

maandag 14 oktober: boekbespreking ‘De gesloten piano’ – Monique van Roosmalen in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Maarn
Schrijfster Monique van Roosmalen komt deze ochtend vertellen over haar nieuwste roman, De gesloten piano. Een ontroerende roman over familierelaties, liefde en loyaliteit waarin de geschiedenis zich dreigt te herhalen.Monique van Roosmalen werkte na haar studie als dramadocente en coach. Daarnaast trad ze op als jazz-zangeres. Ze publiceerde gedichten en korte verhalen in tijdschriften en verhalenbundels. In 2014 debuteerde ze bij met de roman Dankbare kinderen huilen niet.

maandag 14 oktober: 10:00 tot 12:00 uur in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Driebergen
De geschiedenis van Driebergen-Rijsenburg: een dorp in het groenLezing door Ton van Bommel van ‘Stichting Vroeger en Nu’Aan de hand van een groot aantal mooi plaatjes neemt Ton ons mee door de geschiedenis van Driebergen-Rijsenburg. Vanaf de eerste bewoners in de Bronstijd gaan we via de Romeinen, de Middeleeuwen naar de Nieuwe Tijd en de Stichtse Lustwarande. Veel mensen die een rol hebben gespeeld in onze geschiedenis, komen voorbij. Tot we aankomen waar we nu zijn: een aantrekkelijk dorp in het groen!

woensdag 16 oktober: van 10:00 tot 12:00 uur in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Doorn
De tijdlijn van Leersum : samen sterk voor archeologieDuo-presentatie door Annemarie Luksen-IJtsma, gemeentearcheologe en Jos Rams, vrijwillige medewerker bij de Tijdlijn Leersum
In deze Maand van de Geschiedenis vertellen Annemarie en Jos over ‘de Tijdlijn van Leersum’. Deze Tijdlijn staat tot tijd eind 2019 in het teken van de opvang van Indische Nederlanders in de jaren ‘50 en ‘60 in Leersum en Amerongen.
Annemarie geeft een introductie over de Tijdlijn en plaatst het in de bredere context. Vervolgens vertelt Jos over de bijzondere verhalen van Indische Nederlanders in Leersum en Amerongen.

woensdag 16 oktober: van 10:00 tot 12:00 uur in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Wijk bij Duurstede
Els Elenbaas, projectleider digitalisering bij het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht, geeft een bijzondere lezing in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Els vertelt over de positie van man en vrouw in de afgelopen eeuwen; aan de hand van voorbeelden komen de verschillen naar voren. Bijvoorbeeld over de rechtspositie van vrouwen. Werkte de vrouw alleen op de achtergrond of had ze daadwerkelijk zeggenschap?

donderdag 17 oktober:  van 10:00 tot 12:00 uur in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Amerongen
Indische Nederlanders in Amerongen en Leersum, 1951-1964
door Hans van Cappelle
Het moet voor de bewoners van Leersum bijzonder zijn geweest: een groot aantal mensen vanuit Nederlands-Indië en later Indonesië die hun dorpen kwamen bevolken. Ze werden in meerdere golven per boot overgebracht naar zogeheten ‘contractpensions’. Hans van Cappelle neemt u mee naar deze tijd met de verhalen van voormalige bewoners van deze pensions. Ook gaat Hans dieper in op hoe de evacuatie verliep, de redenen waarom men naar hier kwam en hoe de integratie verliep.