Maand van de geschiedenis

Gepubliceerd op: 11 september 2018 12:38

Maand van de geschiedenis

Op 1 oktober start de Maand van de Geschiedenis 2018. Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld, genuanceerd én gedeeld worden. Dat doen we in de maand oktober onder het motto: Ontdek gisteren, begrijp vandaag.

Het Programmamagazine van de Maand van de Geschiedenis is gratis af te halen in al onze bibliotheken. Het staat vol boeiende artikelen, zoals een interview met essayist Nelleke Noordervliet. Daarnaast biedt het achtergronden bij het thema Opstand, is er aandacht voor de thematitels en bevat het een overzicht van activiteiten in oktober, de Maand van de Geschiedenis.

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury tien titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2018. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt eind oktober uitgereikt.

Activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis

Maandag 1 oktober 2018 I van 10:00 tot 12:00 | Bibliotheek Maarn

Eeuw in versnelling: hoe de fiets voor een maatschappelijke revolutie in Nederland zorgde. In Eeuw in versnelling schetst Marian Rijk uit Leersum aan de hand van de geschiedenis van het familiebedrijf Gazelle hoe de fiets voor een maatschappelijke revolutie in Nederland zorgde. In 1892 begint Willem Kölling in Dieren een fietsenfabriek: Gazelle. Het familiebedrijf overleeft twee wereldoorlogen en een economische crisis en ontwikkelt zich tot een moderne onderneming. Maar er is ook tegenslag. Door de toegenomen internationale concurrentie en een te gemoedelijke bedrijfscultuur wordt de familie in 1970 gedwongen haar geliefde fabriek te verkopen.

Maandag 1 oktober 2018 I van 10:00 tot 12:00 | Bibliotheek Driebergen

Aan de Stichtse lustwarande: Historica Annet Werkhoven neemt u mee op reis door de Lustwarande waarin veel buitens, villa’s en landgoederen worden aangedaan en u informatie krijgt over de ontstaansgeschiedenis van de gebouwen en de geschiedenis van de bewoners. Naar aanleiding van deel 1 en deel 2 van Aan de Stichtse Lustwarande die in 2017 zijn verschenen. Deel 3 verschijnt najaar 2018.

Maandag 1 oktober 2018 I van 10:00 tot 12:00 | Bibliotheek Rhenen

Woensdag 10 oktober 2018 I van 10:00 tot 12:00 | Bibliotheek Elst

Naar aanleiding van zijn boek Langs de Nederrijn: natuur en cultuur tussen Wageningen en Wijk bij Duurstede neemt Harry Stegeman u mee op ontdekkingstocht over de dijk langs de Nederrijn. Een prachtig gebied met een rijke natuur-, cultuur- en ontstaansgeschiedenis. Het landschap van Veluwezoom, Gelderse Vallei, Utrechtse Heuvelrug, Kromme Rijngebied en Betuwe. Het rivierenland bepaalt bij uitstek het gezicht van ons land. De intimiteit van de dorpjes achter de dijk, de kerktorens in de verte, de uiterwaarden, de steenfabrieken en de oude veerhuizen.

woensdag 31 oktober 2018 I van 10:00-12:00 I Bibliotheek Doorn

Doorn, van kruispunt tot dorp
Medewerkers van de Doornse Historische Vereniging “Thorheim” verzorgen een presentatie, waarin zij aan de hand van kaarten de groei en ontwikkeling van Doorn sinds 1832 tot heden laten zien. Aan de hand van oude en meer recente foto’s laten zij zien hoe het aanzien van Doorn in de loop der jaren is veranderd. Na afloop van de presentatie is er gelegenheid om de Oudheidkamer te bezoeken.