Nederland Leest

Gepubliceerd op: 15 oktober 2018 14:03

Nederland Leest in het teken van voeding

Zonder voeding kan een mens een lange tijd, zonder water niet. Toch eet de mens al heel lang niet meer alleen om in leven te blijven of zijn kroost te kunnen onderhouden. Volgens de wereldberoemde schrijver Umberto Eco heeft voedsel zelfs de geschiedenis bepaald. Toen hem gevraagd werd wat in zijn ogen de belangrijkste uitvinding van de afgelopen duizend jaar was, antwoordde hij: 'De veredeling van bonen en peulen in de elfde eeuw. Hun toegenomen voedingswaarde heeft ons slimmer gemaakt en zo de Renaissance mogelijk gemaakt'. Daarom is de tijd rijp om tijdens Nederland Leest 2018 de gehele maand november te wijden aan voeding.

Donderdag 1 november 2018 I 13:30 tot 16:00 I Bibliotheek Amerongen
Donderdag 1 november opent de Bibliotheek Z-O-U-T om 13:30 uur in Amerongen op de markt bij de Allemanswaard de themamaand Nederland Leest. Dit jaar staat Nederland Leest - de grootste nationale leescampagne- in het teken van voeding. Vandaar deze voedselrijke locatie! 

Tijdens deze  opening Nederland Leest wordt het gratis geschenkenboekje Je Bent Wat Je Leest uitgedeeld, uiteraard met wat lekkers.   

Geef nu je mening over deze smakelijke stellingen en krijg het boek ‘Je bent wat je leest’ cadeau in de bibliotheek bij jou in de buurt. Vanaf 1 november voor al onze leden [18+] Maar... op = op.


Onze verdere activiteiten tijdens Nederland Leest

Vrijdag 2 november 2018 I vanaf 12:00 uur I Bibliotheek Renswoude
Donderdag 8 november 2018 I van 10:00 tot 15:45 I Buurthuiskamer Rhenen

Samen Soepen in Renswoude

De bibliotheek van Renswoude nodigt iedereen uit om op 2 november samen te komen ‘soepen’. Deze keer kan er op de eerste (mid)dag van de uitreiking van het boek ook een heerlijke kop soep gehaald worden! 

Workskop Samen Soepen in Rhenen

Kom kennis maken met de mensen van Corea Do, Verteltas, Taal- en Praathuis en eet gezellig een soepje mee. Sluit aan bij de work-shops: collega maken met versjes, doe mee met (taal-)spelletjes, samen zingen en muziek maken.

Woensdag 7 november 2018 I 10:00 tot 12:00 I Bibliotheek Elst
Zet de datum alvast in uw agenda en laat u verrassen.

Deze spetterende surprise-ochtend wordt tijdens de Zoute Inval gehouden en zal als thema "voeding" hebben. 

Maandag 5 november 2018 I 10:00 tot 12:00 I Bibliotheek Rhenen
Donderdag 8 november I 10:00-12:00 I Bibliotheek Leersum

Het nut van voeding
Tijdens deze Zoute Inval geeft natuurdiëtiste Inge Schakel een workshop over voeding en gezondheid. Voeding als onderwerp staat volop in de belangstelling. Iedereen heeft een mening, regelmatig steken diverse hypes de kop op en natuurlijk zijn er veel verschillende boeken over geschreven. Maar wat is nou eigenlijk de functie van eten? 

Kleurrijke verhalen

Woensdag 14 november 2018, van 10:00 tot 12:00 | Bibliotheek Doorn
Woensdag 28 november 2018, van 10:00 tot 12:00 | Bibliotheek Doorn

Verhalentafel: Kleurrijke gesprekken over 'gebeurtenissen in je leven'

Verhalentafel I & II: Kleurrijke gesprekken over 'gebeurtenissen in je leven'
Door Gerdi Keeler

In een verhalentafel word je uitgenodigd om stil te staan bij positieve momenten in je leven die in je geheugen bewaard liggen. Door ze weer tot leven te roepen, zie je wat je allemaal hebt meegemaakt. Aan de hand van een kort verhaal, vragen of afbeeldingen die tafelbegeleider Gerdi Keeler aandraagt, komen de ervaringen als vanzelf naar boven. Zo leiden gebeurtenissen van vroeger tot interessante gesprekken en ontmoetingen voor nu.Met een gezonde en culinaire verrassing bij de koffie/thee door team Abrona. 

Maandag 19 november 2018 | 10:00 tot 12:00 | Bibliotheek Driebergen

Culiquiz : test uw kennis over voeding

In deze culiquiz test u uw kennis over etenswaardigheden. De quiz wordt met 4 groepen gespeeld. Met behulp van uw eigen kennis, boeken en internet gaan de 4 groepen in 4 rondes van 10 vragen de kennisstrijd over voeding aan. Na afloop worden de vragen én antwoorden centraal kort besproken.

Maandag 19 november 2018 | 10:00 tot 12:00 | Bibliotheek Maarn

Minicollege: Voedsel en gezondheidsclaims op verpakkingen

Mare Knoppert, afgestudeerd aan de Universiteit Wageningen in de studierichting Voeding, gezondheid en levensmiddelen, neemt u mee naar de wereld van de verpakkingen. Op veel verpakkingen staan zogenaamde voedings- en gezondheidsclaims vermeld. Voedingsclaims zijn bijvoorbeeld de aanduidingen 'vetarm', 'suikerarm' of 'bron van eiwit'. Gezondheidsclaims zeggen dat een voedingsmiddel een bepaald effect heeft op de gezondheid. Bijvoorbeeld dat gebruik van een product leidt tot gewichtsverlies. Zijn deze vermeldingen gebaseerd op onderzoek of moetenwe er kritisch naar kijken?

Dinsdag 20 november 2018 I 20:00 tot 22:00 I Bibliotheek Renswoude

Back to Basic, koken naar de oorsprong

Plantaardig en dierlijk voedsel heeft al honderdduizenden jaren een zeer belangrijke plek in het leven van de mens genomen. Volgens de wereldberoemde schrijver Umberto Eco heeft voedsel zelfs de geschiedenis bepaald. Toen hem gevraagd werd wat in zijn ogen de belangrijkste uitvinding van de afgelopen duizend jaar was, antwoordde hij: 'De veredeling van bonen en peulen in de elfde eeuw. Hun toegenomen voedingswaarde heeft ons slimmer gemaakt en zo de Renaissance mogelijk gemaakt'.

Jaco Luijendijk, van 'Echt Bourgondisch' uit Renswoude, sluit met zijn interactieve lezing Zuurdesum, Back to basic, aan bij Nederland Leest en het thema Voeding.

Dinsdag 20 november 2018 I 20:00 tot 22:00 I De Vlam, Rhenen

Nederland Leest 2018 Filmavond

In samenwerking met de Bibliotheek Z-O-U-T organiseert Filmkring De Vlam een filmavond met een filmroman die in het teken staat van voeding, het thema van "Nederland Leest 2018". De titel van de film wordt later bekend gemaakt.

 

Woensdag 21 november 2018, van 10:00 tot 12:00 | Bibliotheek Doorn

hardwerkcafé met culinaire verrassing

Met een gezonde en culinaire verrassing bij de koffie/thee door team Abrona. Dit in het kader van Nederland Leest, met als thema Gezonde voeding.

 

Geschenkboek: 'Je bent wat je leest'

Nederland Leest heeft er een kakelvers nieuw ingrediënt bij: 'Je bent wat je leest', een geschenkboek dat exclusief in de bibliotheek te verkrijgen is. Een heerlijk geschenk vol sappige verhalen, verfrissende passages en een zoete afsluiter. Het geschenkboek bestaat uit een menu van vijf uiteenlopende gangen, afgewisseld met diverse smaakmakers die vertellen wat Nederland eet en leest over eten. De auteurs zijn vijf specialisten die het thema elk vanuit hun eigen expertise en stijl benaderen. Zo vormt het boek een verfijnd menu met fictie en non-fictie, spanning en wetenschap en natuurlijk heerlijke recepten.

Rosanne Hertzberger geeft als microbiologe invulling aan het wetenschappelijke onderdeel van de campagne. Zij is onder meer bekend van haar spraakmakende boek Ode aan de E-nummers en haar publicaties over voeding.

Het subthema cultuur & lifestyle is in uitstekende handen bij Charlotte Kleyn. Als culinair historica en journaliste kan zij u alles vertellen over de tradities en gewoonten op het gebied van eten en drinken.

Schrijfster Marion Pauw zorgt voor het spannende element in het geschenkboek. Als thrillerschrijfster heeft zij diverse bestsellers op haar naam staan. Haar bijdrage wordt dan ook een spannend culinair verhaal.

Culinair columnist, recensent en programmamaker Joël Broekaert is altijd zeer betrokken bij de productie en herkomst van ons eten en drinken. Hij is dan ook bij uitstek geschikt om over technologie en milieu te schrijven.

En natuurlijk mag de Kok des Vaderlands, kookboekenschrijver en tv-maker Pierre Wind in dit lijstje niet ontbreken. Hij gaat schrijven over het thema koken. Uiteraard op geheel eigen wijze…

Ambassadeur Ronald Giphart

Ook dit jaar is Ronald Giphart ambassadeur voor Nederland Leest. Waar hij vorig jaar nog samen met een robot een hoofdstuk toevoegde aan 'Ik robot' van Isaac Asimov, schrijft hij dit jaar het voorwoord van het Nederland Leest-geschenkboek Je bent wat je leest. Giphart (1965) is bekend van de romans 'Ik ook van jou' en 'Phileine zegt sorry'. Behalve een grote liefde voor literatuur heeft hij ook een culinair hart. Zijn roman 'Troost' (2005), over een chefkok die ten onder gaat, was een groot succes. Hij publiceerde de culinair-literaire werken 'Keukenprins' en, in samenwerking met Jonnie Boer en Sergio Herman, 'Eten, drinken en slapen'. Ook schreef hij de teksten voor het kookboek 'PUURST' van Jonnie en Thérèse Boer, dat bekroond werd met de Gourmand World Cookbook Award voor chef-koks. Hij schrijft over eten voor het Algemeen Dagblad en stelde De Nederlandstalige culinaire literatuur in 90 en enige verhalen samen, met verhalen en fragmenten uit romans waarin culinaire hoogstandjes, minder geslaagde creaties en onze eetcultuur centraal staan. Tijdens Nederland Leest in november treedt hij als ambassadeur van de campagne op en bezoekt hij openbare bibliotheken door het hele land.

Meer over themamaand Nederland Leest


Playlist Voeding

Zet je tanden in deze overheerlijke playlist vol voedzame muziek!

Tijdens de maand november staat Nederland Leest in het teken van voeding. Muziekweb spitte daarom door de Schijf van Vijf en probeerde een gebalanceerde portie muziek voor u klaar te maken.

Zet je tanden in deze overheerlijke playlist vol voedzame muziek!