OPERATIE STEENBREEK , tegel eruit plantje erin!

Gepubliceerd op: 1 april 2019 11:15

Tegenwoordig worden tuinen steeds meer bestraat. Operatie Steenbreek brengt de negatieve gevolgen van verstening onder de aandacht.

Denk hierbij aan de afbreuk van de biodiversiteit en aan de merkbare klimaat-verandering. Minder groen in de tuin betekent ook minder vogels, insecten en andere dieren. Tijdens hoosbuien - waar we steeds vaker mee te maken hebben - moet het regenwater snel worden afgevoerd om overlast te voorkomen; dit betekent een enorme druk op het riool.

Zoekt u meer informatie over watervriendelijk en natuurlijk tuinieren? Bij de bibliotheken in onze gemeente vindt u de hele maand april een tafel met tuinboeken, handboeken en folders overzichtelijk bij elkaar. Zo maken we het u gemakkelijk! In de maand april kunt u hier ook de bij-vriendelijke bloemzaden voor uw tuin aantreffen.

In een leefomgeving waar het groener is, bevat de lucht minder fijnstof, wordt water langer vastgehouden en is het koeler. Het is er fijner voor mens én dier. En het is het gemakkelijkst om te beginnen in je eigen tuin!

Om de eigen tuin te ‘vergroenen’, wordt er op:
zaterdag 13 april een "Tegel eruit, plant erin" actie georganiseerd. Mensen kunnen dan de hele dag tegels (Min 30cmx 30cm) uit de tuin inleveren bij Abbing, Charvat en van Houtum in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in ruil voor een plantje.

Woensdag 10 april om 15.30 uur in bibliotheek Leersum geeft Gert Mark ter Wee informatie over insecten, het houden van bijen en hoe belangrijk ze zijn voor het voortbestaan van al 't leven.

Vereniging voor Dorp en Natuur- Amerongen Leersum, IVN Heuvelrug en Kromme Rijn, Maarn Maarsbergen Natuurlijk (MMN) en enkele andere betrokken inwoners zijn enthousiast bezig met Operatie Steenbreek.
www.operatiesteenbreek.nl
www.huisjeboompjebeter.nl