Terug in de tijd met de game 'Vertel het Door(n)'

Gepubliceerd op: 30 april 2021 13:33

Een duik nemen in de geschiedenis van Doorn? Het kan nu met de game: 'Vertel het Door(n)'. Cultuurcoach Maja van Eijndthoven is er blij mee: 'Het is een leuke, toegankelijke manier voor kinderen om in een uurtje ongeveer de geschiedenis van Doorn te ontdekken'.

Vertel het Door(n)

Ook Christine van Exel, initiatiefneemster van de informatieborden 'Vertel het Door(n)' die sinds een paar maanden door het hele dorp hangen, is blij met de game. "Het is een mooie aanvulling op de cultuurhistorische informatieborden met oude afbeeldingen van het dorp, verhalen uit de oude doos en lokale geschiedenis. Ik ben superblij dat kinderen op een leuke, eigentijdse manier iets van de geschiedenis van Doorn kunnen zien."

Downloaden en gaan

Maja: "Het werkt heel simpel: download de gratis Bibendo-app op je telefoon, ga naar 'games' in het menu en kies het spel: 'Vertel het Door(n).' Je start de game voor het Cultuurhuis. Hier krijg je de eerste instructie: 'Loop naar rechts naar een rijtje oude huizen'. Als je voor de huisjes staat, klik je op de button: 'Ik ben er!' en dan verschijnt de vraag in het volgende scherm: 'Dit zijn twee van de oudste huizen van Doorn. Wanneer zijn ze gebouwd?'

Door een keuze te maken uit drie antwoorden en op de button te klikken, zie je meteen of je de vraag goed hebt en ga je door naar de volgende route-instructie en bijbehorende vraag."

Start je speurtocht!

Om de game 'Vertel het Door(n)' te kunnen spelen is een smartphone nodig met internet. Thuis kun je o.a. via de Appstore de app 'Bibendo' installeren (gemaakt door NBD Biblion). In die app kun je in de games-bibliotheek kiezen voor 'Vertel het Door(n)' en dan start je speurtocht! De route begint voor het cultuurhuis/gemeentehuis/de bieb en na ongeveer een uur eindig je ook weer daar.

Belangrijk: als je normaal een groter lettertype hebt ingesteld op je telefoon werkt de game niet goed. Via de instellingen van je telefoon moet je dan eerst het lettertype terugzetten naar normaal.

Meivakantie Vol Cultuur

De Vertel het Door(n)-game maakt onderdeel uit van het culturele programma voor kinderen 'Meivakantie vol cultuur'. Dit initiatief van het Winkeltheater en de cultuurcoach van Bibliotheek Z-O-U-T is onderdeel van de extra activiteiten die de Gemeente Utrechtse Heuvelrug dit voorjaar organiseert om jongeren meer perspectief te bieden. De activiteiten zijn gratis voor jongeren op de Utrechtse Heuvelrug. Voor meer informatie daarover kun je kijken op www.heuvelrugjong.nl.