Mini-conferentie digitale geletterdheid

Gepubliceerd op: 15 december 2017 09:42

Digitale geletterdheid is met de komst van curriculum.nu geen vrijblijvend onderdeel meer van het onderwijs. Dat betekent dat leraren over vaardigheden moeten bezitten om dit aan leerlingen te kunnen aanleren.

Digitale geletterdheid is een urgent punt geworden in de ontwikkeling van het onderwijs. Naast de keynote van Olaf de Groot, adviseur bij OinO, zijn er diverse deelsessies te bezoeken. Wil je een uitnodiging ontvangen?

­Deelsessies:

 1. Visiespel Slim met Media
  Een verkenningstocht langs de vier kerncompetenties mediawijsheid: begrip, gebruik, communicatie en strategie. Het spel biedt ruimte voor visievorming maar dwingt ook tot keuzes en wordt gespeeld met het hele team. Het doel is om (weer) zicht te krijgen in de multimediale wereld en de plek van de school daarin.
  Het visiespel is gebaseerd op het competentiemodel mediawijsheid waarbij voor elke competentie kennisvragen, dilemma’s en beleidskeuzes zijn ontwikkeld. Aan de hand van deze spelkaarten komt een schoolteam echt met elkaar in gesprek en vormen ze gedurende het spel samen een visie over mediawijsheid in relatie tot:
  > leerlingen
  (hoe ziet ons curriculum er uit t.a.v. mediawijsheid?)
  > leerkrachten
  (beschikken wij over voldoende kennis & vaardigheden?)
  > school
  (op welke wijze zetten wij zelf media in?)
  > ouders
  (hoe betrekken & informeren we ouders via media?)

  meer informatie: www.slimmetmedia.nl 

 2. Informatievaardigheden
  Presentatie van een aantal producten digitale geletterdheid ten behoeve van het primair onderwijs:
  - Kikker in de digipoel
  - Bieb vs Google
  - What’s up   

 3. Doorlopende leerlijn digitale geletterdheid bij Openbaar Onderwijs Groningen
  In 2016 is onderwijsorganisatie Openbaar Onderwijs Groningen begonnen met de ontwikkeling van een doorgaande leerlijn digitale geletterdheid. Leerlingen van groep 1 van het primair onderwijs tot de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs gaan met dezelfde thema’s aan de slag. De leerlijn wordt in fasen ontworpen op grond van een kaderdocument. Tijdens het proces wordt de leerlijn op klassenniveau bijgesteld. Digitale Geletterdheid is geen nieuw apart vak, we streven naar vakintegratie. Leren om te participeren, te onderhouden en te innoveren. Jasper ’t Hart projectleider Digitale Geletterdheid vertelt de ontwikkelingen (lessons learned) bij Openbaar Onderwijs Groningen.

 4. 3D-printen: en nu?
  Vrijwel iedereen heeft er inmiddels wel van gehoord of iets van gezien: de 3D printer. Maar wat kun je er precies mee? Wat voor invloed heeft deze digitale technologie op ons huidige leven en - nog belangrijker - wat betekent het voor onze toekomst? Gaat het echt alleen om 'gewoon leuke gadgets printen' of zit er meer achter? 
  Tijdens de deelsessie '3D-printen: en nu?' krijg je een korte kijk in de geschiedenis van het 3D-printen, de toepassingen en wat deze technologie kan betekenen in onze wereld en binnen het onderwijs. Uiteraard wordt er ook een live-demonstratie gegeven en leer je hoe je eenvoudig zelf een eigen 3D ontwerp kan maken.

        

Kijk ook op: https://www.leraar24.nl/leerlijn-digitale-geletterdheid-van-kleuters-tot-6-vwo/