Rapportage onderzoek collectie fictie

De uitkomsten:

• Over het algemeen zijn de panelleden te spreken over de collectie fictie van de Bibliotheek Z-O-U-T. Veel panelleden lenen dan ook nog evenveel romans/leesboeken als twee jaar geleden. Minst tevreden is men over de collectie Engelstalige romans, klassiekers, actuele literaire romans en actualiteit waargebeurde verhalen. Zeer tevreden is men over de collectie romantische romans.
  • Onder de panelleden bestaan verschillende voorkeuren voor de indeling van de materialen. Een kleine groep heeft voorkeur voor een indeling puur op genre. De grootste groep kiest voor de optie indeling op alfabet. Deze groep is bij de Bibliotheek Z-O-U-T groter dan in het totale panel.
  • Voor de meeste panelleden geldt dat ze zowel gericht op zoek gaan naar romans /leesboeken (gepland lenen) als zich in de bibliotheek laten verrassen en andere romans / leesboeken meenemen dan ze van tevoren van plan waren (impulsief lenen).
  • Maar liefst twee derde van de panelleden geeft aan dat ze belangstelling hebben voor een all-in abonnement (standaardabonnement).
  • Hoewel ook de actualiteit belangrijk wordt gevonden, blijkt dat meer dan de helft van de panelleden, als ze zouden moeten kiezen, liever een breed aanbod met veel verschillende titels zouden zien dan een smaller aanbod met veel actuele en veelgevraagde titels.
  • 93% van de panelleden zijn tevreden tot erg tevreden over de mogelijkheden tot reserveren. Dit is hoger dan in het totale panel. Een deel is echter niet tevreden over de communicatie over de wachttijd tot het gereserveerde boek beschikbaar komt.
  • De helft van de panelleden die weleens romans/leesboeken lenen zegt belangstelling te hebben voor gerichte leessuggesties op basis van de leengeschiedenis.

Verbeterpunten:

We zijn ons nu aan het beraden over de verbeterpunten. Zodra die bekend zijn, komen ze hier op de website te staan.