Wat is de VoorleesExpress?

"Ik ben erg trots op Karim, omdat hij op school een leesniveau omhoog is gegaan. Ik ben blij dat ik hieraan heb kunnen bijdragen. Het is leuk om te zien dat Karim ook trots is op zichzelf en zijn zelfvertrouwen gegroeid is."

De VoorleesExpress is een leuk en laagdrempelig project voor kinderen tussen de 2 en 8 jaar om op een speelse manier met lezen aan de slag te gaan. Het is bedoeld voor kinderen die moeite hebben met taal en lezen en hierbij thuis extra ondersteuning kunnen gebruiken. Meer taalvaardigheid geeft kinderen betere kansen op school. Kinderen kunnen wennen aan boeken en verhalen, gaan boeken en lezen leuker vinden en gaan zelf meer lezen. Ieder jaar verlaat 1 op de 5 kinderen in Nederland de basisschool met een taalachterstand.

Met de VoorleesExpress proberen we dit cijfer terug te dringen door kinderen met een taalachterstand 20 weken lang, eenmaal per week thuis voor te lezen. Dit stimuleert de taalontwikkeling van de kinderen en verbindt mensen met verschillende achtergronden met elkaar.

De VoorleesExpress is begonnen in Utrecht, maar is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk project dat actief is in meer dan 100 plaatsen in Nederland.

De VoorleesExpress zoekt voorlezers

Lijkt het je leuk je voorleeskwaliteiten in te zetten en ben je per direct beschikbaar?

De VoorleesExpress zoekt voorlezers in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Als voorlezer lees je 20 weken lang voor bij een gezin met een taalachterstand. Dit doe je op een vast tijdstip in de week, een uur lang. Door interactief voor te lezen prikkel je de taalontwikkeling van de kinderen, versterk je hun gevoel voor de Nederlandse (boeken)taal, vergroot je hun woordenschat en bovenal het plezier in (voor)lezen. Een van de belangrijkste taken naast het voorlezen is het begeleiden van ouders om ook actief bij te dragen aan de verrijking van de taalomgeving van het kind. Zo stimuleer je de ouders zelf ook voor te gaan lezen en zelf boeken te halen bij de bibliotheek. Van je coördinator krijg je training in interactief voorlezen.

Lijkt het je leuk je voorleeskwaliteiten in te zetten en ben je per direct beschikbaar? Stuur dan een e-mail naar project coördinator 

Aanmelden

Lijkt het je leuk je voorleeskwaliteiten in te zetten en ben je per direct beschikbaar? Stuur dan een e-mail naar project coördinator

Enthousiast geworden?